Joan Pinyol a l'Institut Pompeu Fabra de Badalona

Xerrada a l’institut Pompeu Fabra de Badalona, per Joan Pinyol

Avi et trauré d'aquí, de Joan PinyolTrobo essencial parlar a les noves generacions de les nefastes conseqüències de les maleïdes guerres. Detallar la meva lluita per treure l’avi del Valle de los Caídos, 83 anys després que un exèrcit rebel li provoqués la mort mentre ell era mobilitzat per defensar les llibertats, just el dia que un altre exèrcit rebel sembra la mort a la capital d’Ucraïna, ha estat colpidor.
Avui he tornat a combinar la meva feina a l’institut Pere Vives amb la tasca de difusió de la meva lluita a través del programa Autors a les aules de la Institució de les lletres catalanes. Ha estat amb els alumnes de 4t d’ESO de l’institut Pompeu Fabra de Badalona, just quan han acabat  la primera jornada de les proves de competències bàsiques. Els he subratllat els valors de la vida davant l’estupidesa d’uns conflictes bèl·lics que trenquen per sempre les famílies i provoquen uns greuges que no cicatritza mai el temps. I he acabat remarcant-los que una altra competència bàsica que han d’assolir és la conscienciació sobre un passat que ens ha marcat a tots i la defensa de les llibertats i de la justícia que han de presidir sempre la vida de les persones.
Una hora intensa d’empatia i d’emocions a flor de pells ben joves que han d’obrir els ulls i reaccionar d’una vegada. Una guerra i la dictadura posterior van destrossar una part essencial de la meva família fa més de 80 anys i la humanitat és tan estúpida que no aprèn mai la lliçó de la Pau i continua esquinçant la vida de molts amb solcs terribles.

Joan Pinyol

Deixa un comentari